YouTube’da hedef kitlenize, uygun zamanda doğru içerikle nasıl ulaşırsınız?

Yılın bazı dönemlerinde tüketici ilgisinin daha yüksek olduğu markalar tarafından bilinen bir gerçek. En büyük alışveriş sezonlarından biri olan okula dönüş günleri de bu dönemlerden biri. Trendden faydalanan YouTube içerik üreticileri de döneme özel, insanların ihtiyaçlarına yönelik video içerikler oluşturuyor. İlgili markalar ise bu tür dönemlerin yarattığı fırsattan faydalanarak başarılı kampanyalara imza atıyor.

Teknosa "herkes için teknoloji’’ mottosuyla altını çizdiği gibi, teknolojiye ihtiyaç duyan herkesle duygusal bağ kurmak isteyen bir elektronik perakende markası. Bu doğrultuda sadece satış iletişimi yapmayarak, sosyal medya ağları ve kanallarında farklı yaş grupları ve farklı beklentileri olan kitlelere özel içerikler üreterek marka ile tüketicisi arasındaki bağı güçlendirmeyi hedefliyor. Herkesin okula dönüş adına yaptığı kampanyalarda anne babalara seslendiğini gören Teknosa, bu döneme farklı bir yönden yaklaşarak okula dönüş heyecanı yaşayan gençlerle etkileşime geçmek istedi.

Marka, okula dönüş döneminde gençlerin kendi içeriklerini üreterek YouTube kanallarında yayınlama trendini inceledi ve bu trendden faydalanarak kendi kanalında bir kampanya kurgusu oluşturdu. Teknosa oluşturduğu kampanya kurgusu ile ilgi alanı fotoğrafçılık, video kamera ve oyun olan genç kitleye erişerek, bu kitleyle etkileşim oluşturmayı ve Teknosa YouTube kanalına abone olmalarını sağlamayı hedefledi.

Teknosa Pazarlama Müdürü Serap Balkan kampanyanın amacını şöyle açıklıyor; “Bizler adına özel bir dönem olan okula dönüş zamanında farklı bir kampanya kurgusu oluşturmak için öncelikle sosyal dinleme yaptık ve ajanslarımızla birlikte çıktıları analiz ettiğimizde gençlerin okula dönüş zamanında kendi içeriklerini üretme trendini yakaladık. Bu trendden faydalanarak gençleri hedefleyen kampanyamız için bir YouTube içerik üreticisi ile birlikte keyifli bir içerik oluşturduk. Bu projede en önemli amacımız hem Teknosa YouTube kanalındaki topluluğumuza genç aboneler kazanmak, hem de farklı kitlelere seslenen bir marka olarak kreatif kurgularımızla gençleri markayı seven elçiler haline getirmekti.”

https://www.youtube.com/watch?v=nnLGJo_-src&feature=emb_logo

Teknosa, ajansları 4129Grey ve Mediacom ile birlikte bir kampanya kurgusu oluşturdu; YouTuber Enes Batur ile bir video çekildi ve Teknosa kanalına yüklendi. Videoda, kullanıcıların okula dönüş videoları hazırlamaları, bu videoyu kendi YouTube kanallarından #MerhabaArkadaşlar etiketiyle yayınlamaları istendi. Buna ek olarak da, video linklerini Teknosa YouTube kanalının topluluk bölümünde paylaşarak “Enes Batur ile YouTube videosu çekme” ödüllü yarışmaya katılabilecekleri belirtildi.

“Doğru fikir ve doğru reklam modelleriyle hedeflediğimiz başarının üzerine çıktık. YouTube’un gücüyle elde ettiğimiz başarıyı yeni ve farklı içeriklerle zenginleştirerek kanalımızı büyütmeye ve kendi sektörümüzde farklı kitlelerle olan etkileşimimizi artırmaya devam edeceğiz.”

-Serap Balkan, Pazarlama Müdürü, Teknosa

Kampanya boyunca YouTube’da TrueView In-stream ve TrueView Discovery reklam modelleri kullanıldı. Pazardaki ve yakın ilgi alanına göre kitleler benimsenen hedeflemeler arasındaydı. Kampanya sonunda ise Brand Lift araştırmasıyla yürütülen iletişimin marka üzerindeki etkisi ölçümlendi. Kanalın abone sayısı %15 artış gösterirken kampanya süresince YouTube’da 7 milyon tekil erişim elde edildi. Ayrıca 32 bin fiziksel mağaza ziyareti tetiklendi. Brand Lift sonuçlarına göre ise, reklam hatırlanırlığında %35 artış gerçekleşti.

“Farklı amaçlar için iki ayrı reklam modelini aynı anda kullanarak hem reklam filmimizin erişimini artırdık hem de hedef kitlede maksimum etkileşim elde ettik. Kampanya için kurduğumuz Brand Lift araştırması da reklamın çıktılarını detaylarıyla analiz etmemize ve gelecek kampanyalarla ilgili iç görü edinmemize olanak sağladı.”

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?